Wednesday, January 6, 2016

Počkajte, ešte naložíme kozy a hneď odplávame

Najúžastnejšie na plážach na Madagaskare je to, že sú prázdne. Často sa ocitnete úplne sami alebo len v spoločnosti miestnych rybárov. Sedíte pri východe slnka na pláži a pozorujete rybárov, ako vyrážajú na svojich loďkách na more a pri západe slnka zas ako sa vracajú a priväzujú člny na pobreží.

Mahajanga na západnom pobreží je obľúbenou turistickou destináciou Malgašov, medzi cudzincami je známa pomerne málo. Jedna pláž je priamo v meste „Village touristique“ a ďalšie dve sú severne od mesta.  My sme sa prvý deň po celonočnej jazde taxi-broussom vybrali do opustenej rybárskej dedinky Katsepy prístupnej z Mahajangy len loďou krížom cez záliv. Jazda trvá asi hodinu na veľkej kompe a pol hodinu na rýchlostnom člne. Kompa bežne pláva raz, občas dvakrát za deň skoro ráno, avšak v ten deň nevyzerala, že by mala vyplávať. Údajne sa pokazila a tak sme museli ísť člnom. Boli sme jediní turisti, na pláži akurát nakladali na lode zébus a niekam ich odvážali. Na miestnom trhu sme sa zastavili na mofogasy a kávu s mliekom a šli sme si nájsť ubytovanie. Na pobreží je ľahké nájsť útulné bungalowy postavené v miestnom štýle s trstenou alebo ratanovou strechou, ktoré nestoja viac ako 10 eur pre dve osoby.

V takej malej dedinke si vás ľudia hneď zapamätajú a onedlho vás začnú zdraviť ako starých známych. Všimli sme si, že po pláži prechádza kopu domácich a tak sme sa tiež vydali tým smerom. Objavili sme mangrovníkový „les“ na brehu pláže a rieku ako sa pomaly pomedzi mangrovníky vlieva do mora. Prechádzať sa pomedzi mangrovníky nie je veľmi zábavné, pretože z bahna vytŕčajú ostré výhonky a niekedy ich ťažko zbadáte, ale zaručene cítite, ak na ne stúpite.


Na druhý deň sme sa chceli presunúť smerom k plážam na severe. Prišli sme k prístavu dosť neskoro, ale keďže sme stále videli skupinky domácich ako čakajú v tieni pod stromami, usúdili sme, že určite nejaký čln alebo kompa ešte dorazia. Po pobreží pobehovali ľudia so zoznamami a po chvíli sme pochopili, že sa treba zapísať na zoznam. Vybrali sme si najlacnejší čln. Dávno sa mi osvedčilo, že najlacnejšie prináša najviac zábavy a dobrodružstva. A tak aj bolo. Menšie člny sa rýchlo naplnili a odplávali a naša loď stále na niečo čakala. Mne sa zdalo, že sme plní, ale na to, kedy sú autobus alebo loď na Madagaskare plné, stále nemám dobrý odhad, pretože sa k nám vždy zmestia ďalší ľudia. Zrazu sa strhol veľký krik a dvaja chlapíci z našej lode sa začali hádať s niekým z pobrežia. Niektorí ľudia na lodi sa začali usmievať a vyzerali, že ich hádka celkom pobavila. Vykukla som z lode a uvidela som obrovské stádo kôz. Domyslela som si, že zdrojom hádky sú úbohé kozy, ale až postupne mi začalo dochádzať, že toto veľké aspoň 50-členné stádo kôz sa môže plaviť spolu s nami na lodi. A tak sme čakali ďalej, robili stávky, koľko kôz sa nám zmestí na loď a pozorovali ako ich po jednej k nám nakladajú. Neverili by ste, ale úplne všetky do poslednej kozičky sa k nám dokázali nalodiť. :)

Bungalow na pláži.

Člny na pláži.



Chytanie rýb do sietí.

Mangrovníkový porast.


Cirque Rouge sú do červena sfarbené skaly blízko Mahajangy. Podľa Lonely Planet je to jedna z najväčších atrakcií v oblasti. Nikto nám však nevedel povedať, kde presne sú a po hodinách chodenia som nakoniec nechcela veriť, že sa nám ich podarilo nájsť.

Západ slnka na pláži severne od Mahajangy.


Východ slnka.

Chlapci pripravujú siete pred vyplávaním člnu.



Naše pasažierky kozy.

No comments:

Post a Comment