Počas nášho pobytu v Antsirabe sme bývali
v rodine pani Odile – profesorky nemčiny.
S manželom Nikolom majú veľký dom
v severnej časti mesta. Trvalo nám chvíľu, kým sme s Ines
prišli na to, kto v dome vlastne býva. Ich tri dcéry s menami
začínajúcimi sa na písmeno S - Salohay, Sarohay, Sand´aina, ďalej ich
sesternica, ktorá tu chodí na vysokú školu, ich teta, jedno dievča na výpomoc
s domácimi prácami a strážnik na noc. Dom je vždy dokonale
vyupratovaný a na zemi nikdy nie je ani smietka.
Dohodli sme sa, že v cene, ktorú budeme rodine platiť
za ubytovanie, bude aj strava. Ubezpečili sme Odile, že nepotrebujeme nič
špeciálne, že sme si už na malgašskú kuchyňu zvykli a že môžeme jesť ryžu
tri-krát denne ako všetci Malgaši. Navyše mne kvôli bezlepkovej diéte ryža
vyhovuje oveľa viac ako európske stravovanie, kde je glutén prakticky vo
všetkom.
Prvú večeru sme jedli všetci spolu, na naše prekvapenie sme
vôbec nemali ryžu. Na stole boli zemiaky, šaláty, cestoviny a bagety so syrom.
Odile nám vysvetlila, že Nemci sú podľa nej preto takí „veľkí“, lebo jedia veľa
zemiakov a chleba. Od Ines, ako reprezentantky nemeckého národa sa
očakávalo, že každý deň musí dostať svoju dávku zemiakov, aby náhodou počas
pobytu na Madagaskare neschudla. Za večeru sme boli naozaj vďačné, snažili sme
sa ale vysvetliť, že takého hostiny kvôli nám pripravovať nemusia
a s radosťou budeme mať na večeru ryžu so zeleninou. Pri večeri sme
sa rozprávali o zvykoch v Nemecku a na Slovensku,
o kultúrnych odlišnostiach a myslím, že Ines spomenula, že doma má
rada kávu a sladké raňajky. Ráno nás na stole čakala káva, marmeláda
s bagetou a jogurty.
A začal sa začarovaný kruh. Čím viac sme sa snažili
zapadnúť, tým viac nám všetci dávali najavo, že sme „iné“ - vzácna návšteva
z ďalekého západu. Dávali sme si pozor, aby sme ani náhodou nespomenuli,
že máme niečo rady, pretože by sa nám to učite snažili okamžite kúpiť. Čím viac
sme opakovali, že sa o nás nemusia nijak špeciálne starať, tým viac sa nám
snažili ukázať, ako si nás vážia a že sú z dobrej rodiny, ktorá si
môže dovoliť náročnú starostlivosť o Európanov. Nikola vždy len zhodnotil,
že predsa nemôžeme jesť celý deň ryžu, pretože na to nie sme zvyknuté. Musím
povedať, že toľko zemiakov ako za dva týždne u nich doma, ani doma
normálne nejem...
Jeden deň sme chceli urobiť dievčatám radosť
a pripravili sme večeru. Najväčší úspech zožal čokoládový zákusok
s ovocným šalátom. Odile chcela vedieť ako sme ho pripravili, preto sme
jej prezradili náš jednoduchý trik. Našli sme v supermarkete Shoprite polotovar
a pridali sme vajíčko a maslo. Normálne v tomto supermarkete
nenakupujeme, pretože je drahý, ale hodí sa vtedy, ak hľadáte niečo, čo bežne
nie je dostať kúpiť na ulici. Hádajte, čo nás na stole čakalo na druhý deň?
Balík banánov kúpených v supermarkete Shoprite s vylepenou cenou.
Stáli takmer dvakrát viac ako na ulici... A opäť sme vysvetľovali, aké je
na Madagaskare výborné, že na ulici môžete nakúpiť všetko bio a zdravé
a nemusíte jesť paradajky zo supermarketu dovážané niekde z južnej
Ameriky, ktoré navyše nemajú ani žiadnu chuť.
Cez víkend sme šli na malý výlet do národného parku
Ranomafana. Našli sme si na couchsurfingu malagašskú rodinu, u ktorej sme
mohli prespať. Jeannot aj s manželkou Antonine ubytovávajú cudzincov už
viac ako šesť rokov. Bývajú v malom domčeku v dedine Ranomafana, asi
10 km od národného parku. Dom má dve miestnosti, kúpeľna a kuchyňa sú
vonku pod prístreškom a detská izba v podkroví. Hneď od začiatku sa
k nám správali priateľsky, neustále opakovali, akí sú radi, že sa
s cudzincami môžu rozprávať po francúzsky a anglicky. Ich tri deti
mali z nás celkom zábavu a neustále nás obskakovali a skúšali
učiť malgaštinu. Bola som im naozaj vďačná za to, že sa k nám správali
úplne normálne, nie ako k nejakým porcelánovým bábikám.
Spoločná večera u Odile.
Sarohay a Sand´aina nám pomáhali s prípravou čokoládového fondue.
Sarohay mala trpezlivosť nás učiť malgaštinu. A my sme sa s ňou rozprávali po anglicky.
No comments:
Post a Comment