Tuesday, November 3, 2015

Kedy prídu monzúny???


Odkedy bol môj brat Marek v Indii v dobe najväčších monzúnov a „zabával“ nás príbehmi o tom, ako mu začalo plesnivieť asi všetko od oblečenia po obal na fotoaparát a notebook a oduševnene nám vysvetľoval, že v takej vlhkosti môže sušiť prádlo len tak, že si ho oblečie na seba a prechádza sa po izbe, tak slovo monzún vo mne neevokuje nič mimoriadne pozitívne.

Od môjho príchodu na Madagaskar nenápadne vediem malú anketu a všetkých sa vypytujem, kedy prídu monzúny, či bude pršať celé dni, alebo sú to skôr krátke a intenzívne spŕšky. Každý odpovie niečo iné, nikto presne nevie. Teoreticky v novembri, najsilnejšie by mali byť koncom januára. 

Náš prvý zážitok s dažďami prišiel v Antsirabe – najchladnejšom meste v celom Madagaskare. Druhý týždeň sa ochladilo a dažde boli na každodennom poriadku. Domov sme sa vracali po členky zablatené a neustále sme sa sťažovali na to, že je zima a že monzúnové dažde majú byť predsa v horúčavách a nemajú pripomínať našu sychravú jeseň.

Dnes je už tretí deň, čo mi na terase zmoklo vypraté prádlo. Keď som cez deň v práci, nestihnem ho pred dažďom upratať. Budem musieť niečo vymyslieť...

Vždy keď ráno jeme mangá a ananásy a popri ceste vidím ryžové polia zaliate vodou, pomyslím si, akú radosť robia dažde farmárom a skúšam toto monzúnové nadšenie trochu zdieľať. :)


Ryžová polia na ceste do Ambohidratrimo.


Ryžové polia zaliate vodou. Cestou do Antsirabe.


Naše nadšenie z dažďov v Antsirabe, údajne najchladnejšom meste na Madagaskare.

No comments:

Post a Comment